Blogolj!

Biztonságos helyen fészkelhet a mártélyi gólya


Felújították a Körös-Maros Nemzeti Park és az áramszolgáltató együttműködésével a Hódmezővásárhely melletti településen található gólyafészket. Tíz éve működik az a széleskörű összefogás, amelynek az a célja, hogy ne pusztuljon el évente több tízezer madár Magyarországon.

Egy évtizede írták alá az Akadálymentes Égbolt megállapodást a természetvédelemért felelős tárca, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és az érintett hálózatüzemeltetők, amelyhez később több szakmai szervezet és cég is csatlakozott. Az együttműködés célja, hogy az egyik legnagyobb madárvilágot fenyegető veszély, a szabadvezetékek mentén történő áramütések és az ütközések miatti pusztulást csökkentsék – ezen okból kifolyólag a becslések szerint évi 30-100 ezer madarat vesztünk el, amelyek együttes eszmei értéke meghaladja az egymilliárd forintot.

Az évforduló alkalmából a sajtó is betekinthetett abba a munkába, amely a madarak védelme érdekében folyik: a Hódmezővásárhely melletti Mártélyon egy gólyafészket helyeztek át. A tizenöt-húsz éve készült fészek már instabil volt, nem tudott volna a március huszadika környékén visszatérő gólya biztonságosan költeni benne. Borsos József, a helyi polgármester elmondta, nem egyedi eset, a viharos időjárás több fészekben kárt tett, amelyeket szintén kijavítanak.

Most egy új műfészekaljat helyeztek el a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai. Ez egy – nem túlzottan mély – ovális tárcsa, amelyre a gólyák biztonságosan tudnak építkezni.

Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója kiemelte, Hódmezővásárhelyen 25, Szentesen 27 gólyafészek található, mindkét város azon húsz település közé tartozik, ahol a legtöbb fészek van. Harminc éve még a gólyaállomány 20-25 százaléka pusztult el áramütés miatt, de napjainkra javult a helyzet, egyrészt 3500 kilométer vezetéket tettek madárbaráttá, másrészt egyre több helyen van földkábel. Itthon egyébként a legfőbb veszélyt az áramütés, és a rossz látási viszonyok miatti ütközések jelentik a különböző madarakra. A gólyákat azonban ezen kívül más veszélyek is érintik – Szíriában, és más afrikai államokban vadásszák őket.

A modern világban számunkra automatikus a villany felkapcsolása, a számítógép bekapcsolása, miközben a megváltozott környezet a természetet is erősen befolyásolja – hívta fel a figyelmet az engedélyeztetésért felelős Csongrád Megyei Kormányhivatal nevében Juhász Tünde kormánymegbízott. – A feladat adott: nekünk, hatósági embereknek közösen kell gondolkodnunk, mind az áramszolgáltató, vezetéket tulajdonló vállalkozásokkal, mind a civilekkel annak érdekében, hogy a lehető legkisebb kárt szenvedje el az állatvilág – üzente. Megköszönte a természetvédelemért és a vezetékjogokért felelős munkatársainak összehangolt munkáját – az elmúlt évben csak Csongrád megyében ötszáz esetben volt erre szükség.

Borsos József, Juhász Tünde, Tirják László

Fotó: Mader Balázs/csmkh.hu

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/49822/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?