Blogolj!

Hogyan óvjuk kedvenceinket a farkasordító hidegben?


„Ha mi fázunk, akkor ők is fáznak” – figyelmeztetnek sokan, ami azért talán nagyobb testű kutyák esetében talán túlzás, de tény, hogy még jobban oda kell figyelnünk kedvenc háziállatainkra ebben a különösen hideg időben. Elsősorban a kutyákról lesz szó, akiket természetesen ilyenkor is viszünk sétálni és remélhetőleg – legalább éjszakára – nem hagyjuk őket kint fagyoskodni.

http://www.furgeddaboutit.com/bring-pets-cold-weather/

De nézzük meg közelebbről, mikor is beszélhetünk valódi veszélyről. Az alábbi ábra szerint kis- és közepes testű kutyák esetében már –4 ˚C, nagytestű kutyák esetében pedig –9 ˚C hidegben már különösen figyelnünk kell kedvenceinkre, az akár életveszélyes piros zóna –6 vagy –12 ˚C-nál kezdődik számukra. Ezekhez az értékekhez két fokot hozzá kell adni nedves időben, illetve egy fokkal csökkenthetők, amennyiben északi származású, extra vastag bundájú kutyánk van, vagy pedig hozzá van szokva a hideghez (munka-, vadászkutyák)! (a piros sáv potenciális életveszélyt jelez, a narancs veszélyes, a sárga sáv pedig óvatosságra int, extra odafigyelésre figyelmeztet).

https://www.gopetplan.com/blogpost/cold-weather-and-dogs

Fogadjuk meg a következő tanácsokat:

- A külső hideg és a benti száraz meleg gyakori váltakozása viszkető, „korpás” bőrt válthat ki a kedvencünknél. Ezért szárítsuk meg egy törölközővel, ahogy hazaérünk és tartsuk magasan a páratartalmat a lakásban.

- Sétáltatás után mindenképpen ellenőrizzük a kutyák tappancsát (és hasát), hiszen nemcsak a hó és a jég, hanem különösen a só okozhat kellemetlenségeket. Tisztítsuk, mossuk meg, majd szárítsuk meg a lábaikat és nézzük meg az ujjközöket is, mert bizony a hó ott könnyen össze tud tömörödni és fájdalmas tömböt tud képződni. Ezt megtehetjük séta közben is egy törölközővel, akár többször is.

Adhatunk a kutyára védőcipőcskét is.

Ha esetleg vágást vagy mélyebb sebet találunk, akkor irány az állatorvos!

https://naturaldogcompany.com/articles/top-cold-winter-weather-safety-tips-for-dogs/

- Soha ne borotváljuk le teljesen a kutya szőrét télen és a lehető legkevesebbszer fürdessük ilyenkor.

https://naturaldogcompany.com/articles/top-cold-winter-weather-safety-tips-for-dogs/

- A fagyálló folyadék halálos méreg a kutyák és cicák számára, tartsuk távol őket és adott esetben alaposan tisztítsuk meg az autónkat vagy a környékét.

- Adjunk ebben az időszakban magasabb tápértékű vagy kicsit több ételt a kutyánknak, mert több energiára van szükségük ebben a kivételes hidegben. Ugyanígy adjunk több vizet is, ezzel elkerülhetjük a bőrük kiszáradását. És természetesen, ne hagyjunk, hogy a kinti tálban befagyjon a vizük.

- Biztosítsunk huzatmentes, meleg alvóhelyet kedvencünknek, például tegyünk le egy kiságyat vagy vastag takarót a földre.

- Ugyanúgy ne hagyjuk a macskát vagy a kutyát ilyenkor sem az autóban hosszabb ideig, mint ahogy nyáron sem tesszük.

Egy érdekesség:

- Sok kutya pigmentációja csökken időnként élete során, leginkább az orra és a szeme környéke világosodik ki. Ez a jelenség gyakran télen megfigyelhető, ezért szokták hó-orrnak vagy téli orrnak is nevezni, annál is inkább, mert ilyenkor a nyári hónapokban visszatér a sötétebb szín. Ez normális jelenség, ne aggódjunk, valószínűleg egy enzim okozza, ami a pigment termelést katalizálja, és meleg időben jóval hatékonyabban működik.

https://www.okhumane.org/blog/coldweathersafetytips/

És hogy nézzük egy picit a dolog vicces oldalát is:

– Fáznak a lábaim!   – Nekem mondod??!     forrás: https://naturaldogcompany.com/articles/top-cold-winter-weather-safety-tips-for-dogs/

https://www.memey.com/a-cat-looking-at-a-snow-cat-outside-the-window

– Drágám, beengedted a macskát?   – Nem, azt hittem, te engedted be!    http://imgfave.com/view/4648418

nyitókép: shutterstock.com

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/49160/pics/lead_800x600.jpg
ápolás,háziállat,hideg,kutya
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?