Két új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon
A koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma egy fővel, 589-re emelkedett.
Blogolj!

Adjunk kevesebb feldolgozott kaját kutyusainknak!


Komoly kockázatot jelenthet legjobb barátaink számára, ha túlnyomóan az eddig elfogadott sztenderdek szerint a feldolgozott, nyers hús alapú ételekkel etetjük őket.

Fotó: independent.co.uk

Ahogy mi emberek hatalmas figyelmet szentelünk egészséges étrendünk kialakítására, odafigyelünk a helyes táplálkozásra egészségünk megőrzése érdekében, éppen annyira fontos, mivel etetjük kedvenceinket. Nem kérdés, hogy kisállataink legkönnyebb és leggyorsabb étkeztetési módja, ha javarészt konzervekkel és különböző tápokkal etetjük őket és a legtöbb kutyatulajdonos így is jár el.

A legújabb táplálkozási trendek azt nyomatékosítják bennünk, hogy fogyasszunk minél kevesebb feldolgozott ételt és ugyanez vonatkozik kutyusaink étrendjére is. Egy frissen megjelent tanulmány arra világít rá, hogy

komoly egészségügyi kockázatot jelent a kutyusok számára, ha zömében a nyers hús alapú, előkészített ételek alkotják táplálkozásuk alapját,

méghozzá azért, mert könnyebben kaphatnak baktériális és parazitális betegségeket.

Kétségtelen tény, ezeket a "készételeket" úgy rakják össze, hogy a lehető legoptimálsiabb tápanyag értéket biztosítsák a kutyák számára, fokozzák az állat emésztését. A hagyományos kutyaétrendnek természetesen kell nyers húst tartalmaznia, de épp olyan fontos a változatosság, tehát érdemes többször házi készítésű ételeket adnunk nekik.

Fotó: WomensForum.com

A Veterinary Record kutatása nyolc különböző gyártó 35 előkészített nyers hús alapú kutyakajáját vizsgált meg az Egyesült Királyságban,

huszonnyolc termékben E coli baktériumot, tizenkilencben liszterózishoz vezető kórokozókat, hétben pedig szalmonella baktériumokat találtak.

Korábban kanadai, észak-amerikai és új-zélandi tanulmányok is hasonló konklúziót vontak le. Persze, a kutyák számára a baktériumok és paraziták jelenléte az ételben nem jelentenek olyan komoly kockázatot, ahogy az első blikkre tűnik, hiszen szervezetük nagyon ellenálló ezekkel a problémákkal szemben. Csak ritkán betegszenek meg ilyen okból kifolyólag, ugyanakkor könnyen kaphatnak gyomorrontást például szalmonella következtében.

A nagyobb gond, hogy kutyáink hordozói lehetnek ezeknek a baktériumoknak és akár minket is könnyen megbetegíthetnek. A készételekben megbújó baktériumok ráadásul nagyon ellenállóak az antibiotikumokkal szemben, ami azért veszélyes, mert az emberek és az állatok egészségét egyaránt veszélyezteti. Persze, a fent említett fertőzésveszélyek hangsúlyozásán túl fontos megjegyeznünk azt is, hogy az emberi ételek ugyanúgy tartalmazhatnak hasonló baktériumokat, extrém esetben akár egy fej salátától is szalmonellásak lehetünk, ezért helyén kell kezelnünk ezeket a kutatásokat.

A fertőzések kockázatát viszont nem csak a kevesebb készétel adagolásával csökkenthetjük. Kezdhetjük rögtön azzal az aprósággal, hogy

kutyaetetés előtt kezet mosunk és kedvencünk etető tálját is gyakrabban fertőtlenítjük.

Persze, sokkal egyszerűbb kibontani egy konzervet és odaborítani a kutyus elé, de fontoljuk meg, hogy hetente egyszer-kétszer főzzünk ne csak magunknak, hanem kedvencünknek is valamit a hentesnél kapható aprólékokból, húsokból.

Forrás: independent.co.uk

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/49118/pics/lead_800x600.jpg
etetés,étrend,háziállat,kutya
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?